7 signalen
7 signalen

7 signalen dat het tijd is voor een nieuwe website in 2023

 3 maart '23  —   4 minuten

Wanneer je de eigenaar bent van een bedrijf heb je waarschijnlijk ook een website of webshop. Zelfs de allerkleinste bedrijven willen graag online gevonden worden; de redenen hiervoor hoeven we je anno 2023 vast niet uit te leggen. Een grote MAAR is dat dit niet automatisch wil zeggen dat je website of webshop de gewenste doelen behaalt.

Heb ik echt een nieuwe website nodig?

In de wereld van design en development gaan de ontwikkelingen erg snel en ook de online behoeften van bezoekers veranderen steeds waardoor je website absoluut niet achter mag blijven. Voor ons is een website als een leeg canvas waarop geschilderd mag worden, alleen droogt de verf nooit op. De doorontwikkeling van je website is een neverending proces om aan de behoeften van je bedrijf en doelgroep te blijven voldoen.

Hier zijn 7 signalen die aangeven dat investeren in een nieuwe website nog niet eens zo'n gek idee is.

#1 Het design is verouderd

De uitstraling van je website wordt door bezoekers geassocieerd met de kwaliteit van je producten en diensten. Het is nu eenmaal een feit dat wanneer je website er onaantrekkelijk uitziet, bezoekers snel afhaken. Plugins en functies binnen een contentmanagementsysteem zijn continu in ontwikkeling en zorgen naast een visueel aantrekkelijke website ook voor een betere gebruikerservaring, boost van de SEO en het voorkomen van beveiligingsbedreiging.

#2 Je website is erg traag

Voor websitebezoekers is niets frustrerender dan eindeloos te moeten wachten op een website die aan het laden is. Duurt het langer dan gaan ze verder naar de volgende (vaak concurrende) website. Onderzoek laat zien dat 1-2 seconden de ideale laadtijd is voor mobiele sites, waarbij 53% van de bezoeken wordt afgebroken als de laadtijd langer duurt dan 3 seconden.

#3 De software is verouderd

Het kan zijn dat je website nu nog steeds werkt op oude software, maar op de langere termijn zal dit gevolgen hebben. Als oudere software niet langer wordt ondersteund door nieuwere apparaten, dan zal de website niet meer naar behoren werken. Wanneer plugins niet meer ondersteund worden kan dit zelfs leiden tot datalekken. Uiteraard is dit een groot probleem, helemaal wanneer je de eigenaar bent van een webshop. Bezoekers horen het gevoel te hebben dat hun betaalgegevens veilig zijn, anders zullen ze geen aankoop doen.

#4 De gebruikerservaring (UX) is niet optimaal

De gebruikerservaring wordt een steeds belangrijker aspect, wat een goed teken is. Bezoekers verwachten websites die gebruiksvriendelijk, goed uitgedacht en esthetisch aantrekkelijk zijn. Mensen vinden het vaak ook leuk als een website afwijkt van de standaarden en het bedrijf zich op een eigen manier onderscheidt van de rest.

#5 Je website is niet responsive

Laten we er niet omheen draaien: je website hoort responsive te zijn; dat is de afgelopen zeven jaar de norm geworden. Tegenwoordig gebruiken mensen hun mobiele telefoon meer dan ooit. Het is zelfs zo dat bijna 60% van het browsen in 2022 wereldwijd plaatsvond op mobiele apparaten. Geen mobielvriendelijke website is dus bad news.

#6 Je website staat laag in de zoekresultaten van Google

Wordt je bedrijf niet weergegeven wanneer je naar jouw producten of diensten googelt? Dan is het misschien tijd om de SEO te verbeteren. Het algoritme van zoekmachines verandert constant, wat betekent dat SEO strategieën die vijf jaar geleden prima werkten.. dat nu helaas niet meer doen. Als de huidige content van je website niet geschreven is volgens de nieuwe SEO trends, dan heeft je website hoogstwaarschijnlijk een update nodig.

#7 De inhoud van je website is tegenstrijdig

Het is íets te makkelijk gedacht wanneer je nieuwe content uploadt op je oude website en te denken dat de website up-to-date is. Echter zal je op deze manier inconsequente content krijgen. Waarschijnlijk heb je in geval van een webshop je producten aangepast of de tone-of-voice is per pagina anders. Of misschien heb je op een aantal pagina's elementen of functies veranderd en op andere pagina's weer niet. Al deze aspecten zorgen er in ieder geval voor dat je onsamenhangendheid creëert in je website, wat weer gevolgen heeft voor de geloofwaardigheid van de inhoud.

Dus is het tijd voor een nieuwe website?

Als je te maken hebt met een paar van de bovengenoemde punten, dan is het waarschijnlijk tijd om het anders te doen. Drie cruciale vragen die je jezelf moet stellen om de beslissing te maken zijn:

-  Heeft mijn website een aantrekkelijk design en duidelijke user journey, zodat mensen weten weten wat ik te bieden heb?

-  Loopt mijn site goed vanuit technisch perspectief gezien?

-  Last but not least: brengt mijn website nieuwe klanten?

Het evalueren van je online zichtbaarheid is een stap in de goede richting. Wij staan voor je klaar om je verder te helpen!